Opvarm boligen med en varmepumpe

Brugen af en varmepumpe bliver mere og mere udbredt år for år, og dette skyldes nok, at det er en miljøvenlig og billig form for opvarmning af boligen. Langt de fleste opnår store besparelser, når de går over til at bruge en varmepumpe i stedet for den gamle løsning med oliefyr. Du kan få flere nyttige oplysninger om de forskellige typer af vandpumper på bedrebyg.dk, hvor man nævner de mange fordele ved at få monteret en varmepumpe.

Klimavenlig energi med en varmepumpe

 

Du kan dels styrke din økonomi samt gøre noget godt for miljøet ved at skifte over til en vedvarende og ren energi med en varmepumpe. Er du ved at være træt af den store varmeregning? Så er det måske en ide at få udskiftet din måde at varme huset op på med en varmepumpe. Bliver dit hus eksempelvis opvarmet af el eller et oliefyr, kan du spare mange penge ved at skifte til en varmepumpe.

Varmepumpens varme bliver naturligt dannet i jorden eller i luften (afhængig af hvilken type pumpe du har), hvilket gør denne opvarmningsmetode meget CO2-venlig. Det er blevet dyrt at varme huset op, så din varmeregning bør fremover blive mindre. El og olie koster efterhånden spidsen af en jetjager.

Derfor er mange danskere begyndt at se efter alternative opvarmningsmåder – og det er her en varmepumpe kommer ind i billedet. Hvis du vil spare penge på din varmeregning, så skal du kraftigt overveje at skifte til en varmepumpe.

Sådan virker en varmepumpe

 

Varmepumpen fungerer som et varmeanlæg. Dette anlæg optager varme fra varmekilder, der har et relativ lavt temperaturniveau. Varmekilderne kan være jorden eller luften som er opvarmet af solen. Disse varmekilder omdannes via varmepumpen til et højere temperaturniveau, så varmen kan bruges indenfor. Den måde anlægget fungerer på er i princippet det samme som et køleskab. Modsætningen er bare, at køleskabet fører energien ud i stedet for at føre energien/varmen ind i bygningen som varmepumpen gør.

Hvad består en varmepumpe af?

 

Varmepumpen består af fire grundlæggende dele.

1. En form for fordamper, hvis formål er at optage varmen fra jorden.

2. En kondensator, der har til opgave at afgive varmen.

3. En kompressor, hvis opgave er omdanne varmen til et højere temperaturniveau.

4. En termoventil, hvis formål er at regulere og kontrollere mængden af kølemiddel.

Placering af varmepumpe

 

Langt de fleste danskere placerer deres anlæg i en kælder, garage eller bryggers, hvilket er en rigtig god ide. Varmepumpen er nemlig ikke 100 % lydløs, hvorfor det anbefales at placere den i et rum, hvor den ikke er til irritation, eksempelvis i en kælder.

Priser på en varmepumpe

 

Et komplet varmepumpeanlæg med fuld installation koster mellem 50.000 kr. og 100.000 kr. – afhængig af leverandør og model. Typisk vil varmepumpeanlægget tjene sig selv hjem igen på mellem 5 og 10 år afhængig af din situation. Et varmepumpeanlæg er en fantastisk investering, da anlægget typisk vil holde i 30 år. Det er altså 30 år med massive besparelser på varmeregningen.

Billig varmepumpe

 

Det anbefales ikke at gå bevidst efter billige varmepumper. Anlægget kan nemlig ikke udelukkende vurderes på baggrund af prisen – der skal mere til. I stedet for at fokusere på billige varmepumper, så burde du fokusere på varmepumpernes effektivitet i stedet – det er nemlig på effektiviteten du kan spare de store penge. Når du er på udkig efter en varmepumpe på det danske marked, så bør du først sammenligne varmepumpernes effektivitet og derefter prisen. Det vil altså sige, at de billige varmepumper kommer i anden prioritet. En god måde at sammenligne pumperne på er at starte med at kigge på de forskelliges effektivitet. Ved at sammenligne effektiviteten får du et indtryk af, hvilken pumpe der er mest rentabel i det lange løb. Det vil altså sige, at du faktisk kan spare flere penge ved at købe en dyr varmepumpe med en høj effektivitet end en billig varmepumpe med en lav effektivitet.

 

 

Billede: Bryn Pinzgauer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *