Nedsæt familiens energiforbrug

Det er muligt at spare penge på flere måder ved at blot nedsætte familiens samlede energiforbrug. Man kan spare på både vand, strøm og varmen, og en ekstra sidegevinst er, at man derved gavner miljøet. Find flere sparetips på futurenergia.org, hvor man kan læse om forslag til at spare på sit energiforbrug. Hvis folk bruger mindre energi, er der mindre pres på at øge energiforsyningen, for eksempel ved at bygge nye kraftværker eller ved at importere energi fra et andet land. Man kan dels nedsætte sit energiforbrug, men man bør også se på livscyklussen.

Hvad er livscyklus?

 

Hvad har det at gøre med energiforbrug? Næsten alle hverdags-produkter har betydning med hensyn til energi, særligt når man overvejer energibehovet gennem hele livscyklussens 3 faser: fremstilling, brug og affald. I mange tilfælde er brugsfasen dominerende. Plast, for eksempel, er et af de mest ressource-effektive materialer til rådighed. I deres anvendelsesfase hjælper plastprodukter til at spare mere energi, end man har brug for at fremstille dem. For eksempel når du vælger en vand, der er emballeret i et letvægtsmateriale som plast, så husk at lettere emballering kræver mindre energi i transport. Således blev der brugt mindre brændstof til at drive lastbilen, der leverede plastikflaskerne.

 

Hvad kan jeg gøre for at spare på mit energiforbrug?

 

Der er mange stedet på Internettet, der kan give dig ideer til, hvordan du kan spare på energien.

 

Skift dine transportvaner, tænk mere på at benytte offentlig transport, og hvis det er muligt, gå eller tag cyklen i stedet for bilen.

 

Sænk temperaturen i dit hjem med 1 grad, hold vinduerne lukkede i den kolde årstid, tag varmt tøj på.

 

Vælg produkter, der er emballeret i letvægtsmaterialer

 

Sluk for lyset og elektriske apparater når du ikke bruger dem og brug energisparepærer

 

Genbrug plastikposer til indkøb og opbevaring

 

Brug en mikroovn i stedet for et komfur til at opvarme mad

 

Brug genopladelige batterier i stedet for engangsbatterier.

 

Hvilken effekt har materialer på miljøet og dit energiforbrug?

 

Vi er afhængige af mange materialer i vores hverdag. Træ, metal, glas og plast har alle miljømæssige konsekvenser. Tænk på den indvirkning hvert produkt du bruger har. Jo lettere en ting er, for eksempel, jo mindre brændstof skal der bruges til at transportere den. En tung kuffert i bagagerummet bruger mere energi under rejsen. Det samme gælder al produktemballering. Køb derfor mad emballeret i letvægtsmaterialer og hjælp derigennem miljøet. At spare på energien vil sige at mindske energiforbruget samtidig med at man opnår det ønskede formål. At bruge mindre energi har mange fordele – man kan spare penge og hjælpe miljøet. Fremstilling af energi kræver værdifulde naturressourcer, for eksempel kul, olie eller gas. At bruge mindre energi hjælper os derfor med at bevare disse ressourcer og får dem til at strække længere i fremtiden.