Danskerne er ligeglade med isolering

Denne overskrift kan man læse i Samvirke, og den hentyder til, at det er mere udbredt at kaste 100.000 kr. efter et nyt køkken og bygge badeværelset om end at bruge pengene på ekstra isolering. Men økonomisk set ville det være langt bedre i det lange løb at have brugt pengene på isolering. Men at komme ekstra isolering i væggene er ikke særlig sexet, det kan man jo ikke imponere venner og naboer med. Det er lettere at imponere med nyt køkken og badeværelse end med 10 cm ekstra isolering.

Ekstra isolering er ikke udbredt i Danmark

 

Danskerne gider kun lave forbedringer i huset, som de kan blære sig med over for naboen. 30 procent af danskerne prioriterer at bygge nyt badeværelse eller at få nyt køkken. Kun 4 procent har som førsteprioritet at få hulmursisoleret. Det viser en ny undersøgelse fra FDB Analyse. »Det er åbenbart vigtigt i vor tid, at tingene kan ses. Og der er intet, der egner sig så godt til at vise, hvem man er, som et nyt køkken. Men isolering er ikke noget, vi kan blære os med,« siger seniorforsker hos Statens Byggeforsknings Institut, Ole Michael Jensen. Ifølge FDB Analyses rapport ønsker danskerne sig i højere grad at få solceller på taget eller strøm fra en vindmølle end bedre isolering, men det er hul i hovedet, siger SBI-forskeren:

»Dine penge er meget bedre givet ud, hvis du bruger dem på isolering, vel at mærke hvis du ikke allerede har fået sat nye energiglas i vinduerne og fået efterisoleret tag og hulmur. Først derefter kan det betale sig at producere sin egen vedvarende energi.« Der er godt 200.000 huse i Danmark, der ikke er hulmursisolerede. »Det er som at tage sit første faldskærmsudspring. Man tvivler på, om man kan stole på håndværkere, om økonomien holder, og så er mange bange for, at isolering er grimt,« siger Ole Michael Jensen.

Folk er begyndt at forstå vigtigheden af isolering

Men han tror, der sker en ændring. Han sammenligner det med holdningen til økologisk mad, der for 20 år siden blev betragtet »som latterligt og kun for græsrødder. Men nu køber selv fruen i pels økologiske gulerødder. På samme måde tror jeg, at energibesparelser er ved at blive trendy.«

Hashplanter er gode til isolering

 

Man kan komme mange forskellige ting i væggen for at isolere. Bl.a. hashplanter, papir, hør og fåreuld I Danmark er isolering synonymt med Rockwool. Men i andre lande med vinter isolerer man med meget andet end mineraluld. I Frankrig bruger isoleringsfirmaet Isonat hampplanter (Cannabis Sativa) i deres isoleringsplader. Isonat plukker og filtrerer fibre fra hamp- og bomuldsplanter og komprimerer fibrene til isoleringsplader. Hampen og bomulden er produceret økologisk, og meningen er at skabe et produkt, der også er godt for miljøet.

Billede: 24oranges.nl