Undgå fugt indenfor

Tjek din bolig for fugtkilder

God isolation og ventilation er med til at skabe et sundere indeklima. Når du overvejer en ny varmekilde, bør du altid tænke over ventilation og udluftning. Hvis du mistænker fugt, skal der handles straks. Først skal du identificere det område, der kan være fugtkilde. Fugt kan ikke bare males over, det vil skabe yderligere skade, hvis kilden ikke standses og elimineres. Der er eksempler på folk, der har troet fugten var væg, fordi de brugte en flittig omgang spartel og maling. Når fugten var væk eller skimlen var væk, var problemet løst. Desværre er det ikke rigtigt. Derfor skal du altid tjekke din bolig igennem, hvis du mistænker fugt. Du skal tjekke tag/loft, kælder og selve huset.

Tag

Taget skal tjekkes en gang om året, indvendigt og udvendigt. Det er rigtig godt at gøre inden det bliver efterår. Når det først bliver efterår og den første storm kommer, kan det allerede være for sent. Du skal tjekke løstsiddende tagsten og tagplader. Tjek tagrender og nedløbsrør for utætheder. Tjek også dit loft for gennemtrængende fugt gennem tagsten eller tagplader. Tjek spær og lægter for mørke områder. De mørke områder kan nemlig være fugtskade.

Inde i huset

Fugt inde i boligen skal undersøges hele året. Fugtbalancen ændrer sig alt efter hvordan du bruger din bolig. Bad, rengøring og madlavning skaber fugt. Ligeledes skal du undgå at tørre tøj indenfor, da det vil skabe en konstant fugt indenfor. Tjek dine ventiler i vinduer og vægge og sørg for at de er åbne det meste af året. Tjek vinduer for fugt. Din emhætte skal fungere. Tjek luftfugtighed. Hertil bruges et hygrometer der måler luftens RF (luftfugtighed). Den skal helst ligge på 45 % eller derunder. Luften kan dog også blive for tør, og mange vil opleve gener, når RF er under 30 %.

Kælder

Kælderen er ikke så varm, som resten af huset. Hvis der er fugt i en kælder kan den virke meget klam. Der skal være en velfungerende ventilation i kælderen. Hvis du har møbler eller kasser i din kælder, skal der altid være luft omkring dem. Hvis der er mørke områder i kælderen er det ofte fugtproblemer.

 

Billede: aubergene

Billede: kudumomo

Billede: felizfeliz