Fordele og ulemper ved gulvvarme

Generelt set er gulvvarme en herlig form for opvarmning af boligen, idet man undgår de pladskrævende radiatorer, samtidig med at man kan mærke varmen kommer nedefra og op i kroppen gennem fødderne, hvilket er en herlig fornemmelse. Men der er andre ukendte ulemper ved gulvvarme, og dem bør du læse om her eller også på Bolius.dk, som har en reportage om fordele og ulemper ved gulvvarme.

Fordele men også ulemper ved gulvvarme

 

Med gulvvarme opnår man en behagelig varme, og du får større frihed til at indrette boligen, når du ikke behøver at tage hensyn til radiatorer. Men hvis du vælger el gulvvarme, kan varmeregningen stige markant. Her kan du få gode råd om gulvvarme, før du tager den endelige beslutning. Gulvvarme har forskellige fordele og ulemper, som det er godt at have med i overvejelserne, når du skal beslutte, om du vil udskifte dine radiatorer med et gulvvarmeanlæg.

Fordele ved gulvvarme:

 

–          Du får større frihed til at indrette og møblere rummet.

–          Du undgår fodkulde.

–          Du får et mere jævnt opvarmet rum.

–          Mange oplever gulvvarme som mere behagelig

–          Gulvvarme skal hverken males, rengøres eller vedligeholdes.

–          Støv hvirvler ikke så meget rundt som ved radiatoropvarmning.

 

Ulemper ved gulvvarme:

 

–          Gulvvarme er som regel længere tid om at varme rummet op

–          Gulvvarme kan ikke altid dække varmebehovet i ældre huse.

–          Gulvvarme kan give mere træk ved vinduerne.

–          Hvis gulvvarmen går i stykker, er den dyr at reparere.

Er gulvvarme dyr i drift?

 

Undersøgelser viser, at der ikke er den store forskel på energi-forbruget i huse med ren gulvvarme og i huse med radiatorer. Det, der betyder noget for varmeregningen, er, om huset er godt isoleret, og om det er bygget ordentligt. Det vil sige, om der er mange revner, sprækker og dårligt isolerede hjørner (kuldebroer). Når du har gulvvarme, er det særlig vigtigt, at gulvet og fundamentet er godt isoleret, ellers forsvinder varmen ned i jorden og ud til gråspurvene i stedet for at komme op i dine stuer. Det har ret stor betydning for varmeregningen, hvilken type gulvvarme du vælger. El gulvvarme er cirka tre gange så dyr i drift som en løsning med vandbaseret gulvvarme, der er tilsluttet fjernvarmen. Hvis dit hus er opvarmet med et olie- eller naturgasfyr, er el gulvvarme knap dobbelt så dyr. Du kan selv gøre meget for at spare på energien i et hus med gulvvarme. I stedet for at skrue op for varmen kan du lægge små tæpper på kolde klinkegulve. Det er især vigtigt de steder, hvor du ofte går rundt på bare tæer. Du kan også holde døren til badeværelset lukket. Her er der ofte varmere end i andre rum i boligen, så det kan være en god idé at holde på varmen.

Skal du vælge gulvvarme med el eller vand?

 

I princippet findes der to forskellige måder at lave gulvvarme på: med el og med varmt vand. Du kan bruge begge løsninger de fleste steder, både i opholdsrummene og på badeværelset. Men de to løsninger har forskellige fordele og ulemper. Fordelen ved elgulvvarmen er, at den er let og billig at installere, til gengæld er den dyr i drift. Omvendt er vandbaseret gulvvarme dyrere at installere end elgulvvarme, men den er langt billigere i drift. Vandbaseret gulvvarme er også mere miljøvenlig end elgulvvarme.

 

Billede: Michael J Wisbey